Tanulságos szezont zárt női U25-ös csapatunk – interjú Somogyi Viviennel

 

Tanulságos szezonon van túl női U25-ös együttesünk, mely idén a magyar U25A és a nemzetközi DEBL bajnokságban is érdekelt volt. A szezon értékelésében Somogyi Vivi vezetőedző volt segítségünkre.

Hogyan értékelnéd a csapat idei szezonbeli teljesítményét, mennyire vagy elégedett a DEBL és U25A bajnokságban elért eredményekkel?

Ez a szezon több szempontból is tanulságos volt számunkra. A korábbi évekkel ellentétben idén többször is kerültek elénk számunkra eddig ismeretlen kihívások, de nem adtuk föl, ezekből is próbáltunk építkezni, például több fiatal játékos is nagyobb szerepet kapott a csapatban. A DEBL bajnokság magyar csoportjában szoros mérkőzések után az alsó házba kerültünk. Ezt az új helyzetet igyekeztünk pozitívan szemlélni és látni benne a fejlesztési és motivációs lehetőségeket.

Az U25A-ban mindenképp a dobogós hely volt a kitűzött célunk, DEBL bajnokságban pedig a Final4ba való bekerülés az alsó házból. Ezekből mindkettőt sikeresen abszolváltuk, az U25A-ban a tavalyi arany érem után most egy ezüstöt sikerült szerezni, a DEBL bajnokságban pedig a negyedik helyen végeztünk.

A csapatban több fiatal játékos is szerepelt, milyen fejlődést és előrelépést láttál tőlük az idei szezon során?

Ha rangsorolnom kellene az idei év fejlesztési területeit, akkor a mentális felkészültség területét emelném ki elsőként. Ebben a szezonban nagy hangsúlyt fektettünk a motiváció, önbizalom, céltudatosság kialakítására/visszaszerzésére/fejlesztésére, mivel a célunk alapjaiban egy olyan közeg kialakítása volt, ahol a játékosok elkezdhetnek rátalálni saját karakterükre a pályán és önbizalmat szerezhetnek. Ez a terület nem hoz egyből eredményt, de a szezon során tisztán látható volt a korábbi szezonhoz viszonyítva, hogy sok fiatal játékos lépett ki a komfort zónájából és vált meghatározó játékossá vagy korábbi mentális blokkján tudott túllépni.

Talán az előrelépést mutatja az is, hogy a fiatal játékosok közül voltak olyanok, akik az EWHL mérkőzéseken is szerephez jutottak és eredményesen tudtak pályára lépni.

Ami viszont az egész csapat fejlődését mutatta és a rangsorban a második helyre állítanám az a taktikai felkészültségünk. Az idei szezonban rengeteg mérkőzésen tudtunk dominálni a taktikai felkészültség és a kreativitás ötvözése miatt.

Ezen kívül az edzéseken való részvétel is olyan terület volt, ami ebben a szezonban sokat fejlődött. A még fiatalabb, főként fiúk között edző/meccsező lányok is szívesen jöttek a száraz és jeges edzésekre, rajtuk is látszott, hogy a bonyolultabb feladatokat is egyre könnyebben tudták kivitelezni, valamint fizikai állapotukban is észrevehető volt a javulás.

Milyen tanulságokat vonhatunk le az idei szezon tapasztalataiból, melyek azok a területek, amelyben fejlődni kell a következő évadra?

A következő szezon sok szempontból másképp fog alakulni az ideihez képest. Sosem lehetünk teljesen elégedettek, mindig van hova fejlődni. Ami biztos, hogy a következő szezonban a technikai skillekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni, valamint a helyzetkihasználást és ehhez kapcsolódóan a lövést kell fejleszteni.

Hogyan zajlik a felkészülés az elkövetkezendő szezonra?

Április 21.én lezártuk a jeges részt, azóta száraz edzések keretében folytatjuk a munkát heti kettő-három alkalommal.

Mivel az eddigi évekhez képest hosszabb száraz felkészülésre van lehetőség, így nagy hangsúlyt fektetünk az alap motoros képességek fejlesztése mellett a különböző erőnlétfejlesztéshez szükséges technikák elsajátítására és javítására.
Emellett a játékosok mobilitásának javítása is központi szerepet tölt be.

Júliustól kezdődő időszakra a lányok egyéni edzéstervet is kapnak, melynek alapját egy korábban elvégzett száraz teszt adja, de a közös munka itt sem fog leállni. A nyári szünet alatt fakultatív edzések keretében igyekszünk a lányoknak lehetőséget biztosítani, hogy a kiadott edzéstervet akár együtt is elvégezzük, figyelve ezzel a nem kívánt, rossz technikák berögzülésére.

Augusztustól pedig egy közös edzőtáborral kezdenénk a felkészülést a 2023/24-es szezonra.

This slideshow requires JavaScript.

 

Navigáció