Múlt és jövő

Hajrá Jégkorong – Hajrá Skorpiók!

“Sohasem az erősek, mindig a kitartóak műveltek nagy dolgokat” (Samuel Johnson 1709-1784)

A Skorpiók jégkorongcsapat 1998-óta létezik, jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor a kanadai hokiiskola és a Hockey Canada mellett döntöttünk. A 1998-ban összeállt, a SONY PSX NHL 98-at valódi hokira cserélő Skandináv Skorpiók csapatának lelkes amatőr játékosai a ma is aktívan játszó, többszörös Magyar Bajnok KMH Budapest nevű csapatainak ősét alkották.

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

A Skandináv Skorpiók első ízben az 1998-as MAJL (Magyar Amatőr Jégkorong Liga) 15 csapatos bajnokságában lépett pályára – és a 15. helyen végzett. Első vezetőedzőjük Fekete “Czike” Albert volt.

Az utánpótlás nevelő egyesület 2012-es újraszervezésével elsődleges célul tűztük ki a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását, elsősorban a jégkorong által. Manapság a fiatalok egyre nagyobb számban a TV és számítógép előtt élik le napjaik jelentős részét, rosszabb esetben kamaszkorukra az alkoholban, drogokban keresik életük értelmét, vagy egyszerűen csak a közösséghez tartozás igénye hajtja őket rossz társaságba. Szülőkként ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a fizikai kondíció és egészség megőrzése mellett fiataljainknak megtanítsuk a csapatszellem, a közös célokért való küzdés, és ezeknek az egyéni érdek fölé rendelésének örömét, de ugyanúgy a kudarcok feldolgozásának egészséges módját is. Az egyesület mai, végleges formáját 2012-ben nyerte el, amikor a korábbi alapokon a kanadai jégkorongiskola meghonosítását tűztük ki célul. Egyesületünk tucatnyi tagsága, vezetése társadalmi szerepvállalásként, díjazás nélkül végzi munkáját

Játékosaink számára egész évben biztosítjuk a rendszeres edzési lehetőséget. Szeretnénk minél több gyerekkel megszerettetni ezt a csodálatos – és látványos – sportot, amelyet nem csak űzni izgalmas, de nézni is rendkívül szórakoztató. Nem csak azokat a gyerekeket várjuk, akik versenyszerűen szeretnék űzni a jégkorongot, hanem azokat is, akiknek egyszerűen csak fontos a rendszeres mozgás, sportolás. Közhasznú egyesületként, de teljesen önfinanszírozó módon teremtjük meg a folyamatos minőségi munkához szükséges forrásokat. Ebben természetesen nagy segítségünkre van a látványcsapatsport támogatás rendszere. Közhasznú egyesület lévén támogatóink leírhatják adóalapjukból a támogatások összegét, valamint jogosultak vagyunk a látványcsapatsport támogatás rendszerében is forrásokat gyűjteni.

Egyesületünk eredményei az elmúlt szezonok során

2019/2020

Az elmúlt szezonban immár második szezonját játszotta férfi felnőtt csapatunk az Erste Ligában, ahol erős játékkal bizonyították tudásukat, és egy hellyel maradtak le, hogy a rájátszásba jussanak.

2019/2020-as szezon Erste Liga mérkőzés

Női csapatunk már hatodik szezonját töltötte Európa egyik legnívósabb bajnokságában, az EWHL-ben, ahol idén első magyar csapatként védte meg bajnoki címét. Ezenkívül az EWHL Supercupban is aranyérmet szereztek. A lányok a nemzetközi szereplés mellett, a magyar bajnokságról sem feledkeztek meg, ahol az OB I-es bajnoki címüket is megvédték. Így igazi mesterhármast tudhattak magukénak. Női felnőtt csapatunk mellett természetesen a női utánpótlás csapatunk is felhívta magára figyelmet. A magyar Női U25, illetve az osztrák bázisú DEBL bajnokságban indultak, ahol mindkét ligában az ezüstérmet sikerült elnyerniük.

2019/2020 szezon EWHL bajnok csapata

Amatőr csapataink idén is remekül szerepeltek. OB II, OB III, OB IV A és OB IV B bajnokságban megvédtük a címünket, az OB IV C pedig a 3. helyen végzett!

2019-20120 OB III bajnok

A Kanadai Magyar Hokiklub nyolcadik szezonjában az utánpótlás jelentős mértékben fejlődött. A kerületi óvodákkal való együttműködés révén, az idei szezonban már 3 óvodából jártak korcsolyázni a gyerekek, akik heti három alkalommal vettek részt oktatásunkon. A Skorpió XI program keretén belül 8 iskolából – a hét minden napján – jártak hozzánk az osztályok, hogy elsajátítsák a korcsolyázás alapjait.

A sikeres első öt év után tovább folytatjuk a Bárdos Általános Iskolával a közös sporttagozatos osztályok indítását, immár a hatodik szezon fog elindulni az együttműködés keretein belül. Elsőtől negyedikig minden évfolyamban van jégkorong tagozatos osztályunk.

A 2019-20-es szezonban ismét minden korosztályban indítottunk csapatot. A legkisebbeknél immár 5. éve, mind a három csoportban egy-egy csapattal neveztünk, és nagyon szép eredményeket értek el a gyerekek.

U10-es csapatunk a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is elindult az EMHL (Euro Mini Hockey Liga) nemzetközi bajnokságon és többek között osztrák, magyar és cseh csapatokkal mérte össze erejét, külföldön, Magyarországon és természetesen hazai pályán a Tüskesátorban.

Az U16-os csapatunk kiemelkedő szezont zárt, a 4. helyen végeztek az A csoportban. A következő szezonban is szeretnénk folytatni ezt a kiváló teljesítményt.

Az U18-as korosztályos csapatunk a magyar bajnokság mellett, idén 5. éve indult az osztrák bázisú EBJL bajnokságban, míg az U21-es csapatunk idén a magyar bajnokságban mérettette meg magát.

A szezon során férfi U25-ös csapatunk a nemzetközi egyetemi bajnokságban, az EUHL-ben indultak, ahol több nemzettel is megmérkőztek. A férfi csapatból páran lehetőséget kaptak az Erste Ligában való bemutatkozásra is, hiszen klubunk igyekszik minél több fiatal játékosnak megadni az esélyt a felnőtt első osztályban való szerepléshez. Az idei év kiemelkedő volt az EUHL csapatunk számára is, ugyanis először jutottak be a rájátszásba, és rögtön a negyedik helyen zárták az idényt!

2018/2019

Az elmúlt szezon kiemelkedő sikereket tartogatott egyesületünk számára. Elindítottuk férfi felnőtt csapatunkat az Erste Ligában, ahol a csapat teljesítménye alapján egy hellyel maradt le a rájátszásról.

2018/2019-es szezon Erste Liga mérkőzés

Női csapatunk viszont már ötödik szezonját töltötte Európa egyik legnívósabb bajnokságában az EWHL-ben, ahol idén első magyar csapatként nyerte meg a bajnokságot. Ezáltal a KMH Budapest csapata a második olyan klub lett (az EHV Sabres Wien csapata mellett), akik mind az EWHL mind pedig az EWHL Szuperkupa bajnoki címét is meg tudták szerezni. A lányok az európai jégkorong meghódítása mellett, a magyar bajnokságról sem feledkeztek meg, ahol mind az OB I-es bajnokság, illetve a Magyar Kupa bajnoki címét is megszerezték. Női felnőtt csapatunk mellett nagy hangsúlyt fektetünk a női utánpótlásra is, junior csapatunk az osztrák bázisú DEBL bajnokságban indult, ahol idén az ezüstérmet sikerült megnyerniük.

2018/2019 szezon EWHL bajnok csapata

Profi játékosaink mellett ki kell emelnünk amatőr csapatainkat, akik történelmet írtak a szezon során. Az MJSZ által rendezett összes amatőr bajnokságban arany érmet szereztek. OB II, OB III és OB IV/A csapataink vezetőedzője Bóta Guszti és csapatmenedzsere Balázsné Cziller Andrea, OB IV/B és OB IV/C csapataink vezetőedzője Vitárius Károly.

2018-2019 OB II bajnok

A Kanadai Magyar Hokiklub hetedik szezonjában az utánpótlás jelentős mértékben fejlődött. A kerületi óvodákkal való együttműködés révén az idei szezonban már 3 óvodából jártak korcsolyázni a gyerekek, akik heti két alkalommal vettek részt az oktatáson. A Skorpió XI program keretén belül 6 iskolából a hét minden napján jártak hozzánk az osztályok, hogy elsajátítsák a korcsolyázás alapjait.

A sikeres első négy év után tovább folytatjuk a Bárdos Általános Iskolával közös sporttagozatos osztályok indítását, immár az ötödik szezon fog elindulni az együttműködés keretein belül. Elsőtől negyedikig minden évfolyamban van jégkorong tagozatos osztályunk.

A 2018-19-es szezonban ismét minden korosztályban indítottunk csapatot. A legkisebbeknél immár 4. éve mind a három csoportban egy-egy csapattal neveztünk, és nagyon szép eredményeket értek el a gyerekek.

U10-es csapatunk a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is elindult az EMHL (Euro Mini Hokey Liga) tornákon: Bécsben, Pozsonyban, Újpesten, Székesfehérváron és hazai pályán a Tüskecsarnokban.

Az U16-os csapatunk Rusznyák Szilárd vezetésével a B szintű bajnokság helyosztó mérkőzési során 9 meccsből 7-et nyertek, ezzel a második helyen fejezték be a szezont. A következő szezonban az A csoportban való szereplés és a minél jobb eredmény elérése a cél.

Az U18-as korosztályos csapatunk a magyar bajnokság mellett idén 4. éve indult az osztrák bázisú EBJL bajnokságban, míg az U20-as csapatunk harmadik éve az EBYSL bajnokságban szerepel.

A szezon során férfi U25-ös csapatunkat a nemzetközi egyetemi bajnokságban, az EUHL-ben indultak, ahol több nemzet csapataival mérkőztek meg. A csapatból páran lehetőséget kaptak az Erste Liga csapatban való bemutatkozásra is, klubunk igyekszik minél több fiatal játékosnak megadni az esélyt a felnőtt első osztályban való szerepléshez.

2017/2018

Női felnőtt csapatunk első magyar csapatként megnyerte a nemzetközi EWHL Szuperkupát, emellett az EWHL bajnokságban bekerült a Final Four döntőbe, ahol a bronzérmet sikerült megnyerniük. Magyar bajnoki mérkőzéseken kiváló teljesítménnyel a női csapatunk elnyerte mind az OB I mind a Magyar Kupa első helyét.

Férfi felnőtt csapatunk ismét indult a Szlovák 2 ligában, ahol a 8. helyezést érték el, épphogy lemaradva a rájátszásról. A Szlovák bajnokság mellett csapatunk benevezett a nemzetközi EUHL egyetemi bajnokságba, ahol a 9. helyezést sikerült megszerezniük.

Európában másodikként, Magyarországon elsőként az egyesületünk kapta meg a National Hockey League RFL license jogát, mely engedélyezi a tengerentúli liga mezeinek és azok logóinak használatát. Március közepén megrendezett I. Tüske Kupa jóvoltából kaptuk meg ezt a kiváltságot, ahol a gyerekek (U10-U12-es korosztályok) NHL mezekben vonultak a pályára. Kizárólag ezen a tornasorozaton használhatjuk fel a nyolc csapat logóit, illetve a csapatneveit. Az amerikai szuperligás csapatok, amiknek termékeire megkaptuk a felhasználási jogot a következők: Chicago Blackhawks, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Vegas Golden Knights, New York Rangers, Ottawa Senators, Calgary Flames, Tampa Bay Lightning

A gyerekeknek olyan élményt nyújtott, amit máshol nem kaphatnak meg. Voltak olyan kisgyerekek, akiknek ez volt az első nagy pályás tornájuk. Kifejezetten öröm volt számukra, hogy megtarthatták a mezeket. A torna után, az NHL-től is rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk. Jelezték felénk, hogy bíznak a további sikeres együttműködésben.

II. Tüskekupa 2018-2019

2016/2017

Női szakágunk egyik legsikeresebb szezonját mondhatta magáénak, hiszen a magyar OB I és OB II bajnoki cím mellett, az osztrák első osztályú DEBL bajnokság első helyét is megszerezték, első magyar csapatként. Emellett csapatunk indult az EWHL bajnokságban, ahol az előző szezonhoz hasonlóan a negyedik helyet sikerült megszerezniük.

A női szakág mellet férfi felnőtt csapatunkat is elindítottuk nemzetközi bajnokságban, így ők a a Szlovák 2 ligában indultak a 2016/2017-es szezon során, ahol éppen lemaradva a rájátszásról a 9. helyet szerezték meg.

Amatőr felnőtt csapatunk a szezon során indult a Magyar Jégkorong Szövetség által rendezett OB III bajnokságban, ahol sikerült megszerezniük a bajnoki címet!

2015/2016

Női felnőtt csapatunk a 2015/2016-os szezon során az addigi legjobb eredményét érte el az EWHL bajnokságban, ahol a lányok bejutottak a négyes döntőbe, ahol végül a negyedik helyezést sikerült megszerezniük. A szezon során csapatunk elindult az EWHL Szuperkupában, amely szintén egy nemzetközi női bajnokság, a lányok itt első szezonjukban szintén a negyedik helyezést szerezték meg.

  1. Méri Janka Emléktorna

A 2015/2016-os szezon lezárásaként rendezett II. nemzetközi női tornánkat a tragikus hirtelenséggel elhunyt Méri Janka emlékének szenteltük. A három napos eseményen több hazai és nemzetközi csapat is részt vett, ahol közösen ünnepelhettük a női jégkorongot. A rendezvényt a Tüskecsarnok és a Tüskesátor jegén bonyolítottuk le a részt vevő csapatokkal, akik a következők voltak: Kosice (szlovák), Krynica (lengyel), Zilina (szlovák), Vadmacskák, MAC, Angels, KMH, KMH II., Martin (szlovák)

2014/2015

A 2014/15 szezonban magasabb fokozatba kapcsoltunk női szakágunknál ahol, kanadai és amerikai játékosokkal erősítettük meg a csapatot, neves külföldi és magyar edzőkre bíztuk az irányítást. Hajszállal lemaradva a kisdöntőről az EWHL 5. helyén végeztünk, ezután a magyar OB I döntőjében két győzelemmel avattuk az új Tüskecsarnok első bajnokcsapatát.

2013/2014

Az eddigi TAJB bajnokság AHL-re (Amatőr Hoki Liga) változtatta nevét, ahol amatőr csapatunk a 3. helyet szerezte meg. Emellett először indultak a Magyar Jégkorongszövetség által szervezett OB IV-es bajnokságban, ahol rögtön bajnoki címmel mutatkozott be csapatunk.

2012/2013

A 2012-ben új fejezetet kezdtünk az egyesület életében, a XI. kerületi Tüskecsarnokban megnyitottuk Buda első versenysportra alkalmas jégpályáját. Ezen a bázison megkezdtük a XI. és XII. kerületben a jégkorong utánpótlás felépítését azzal a céllal, hogy egy meghatározó utánpótlás csapat kialakításával segítsük a jégkorongsport fejlődését.

A Tüskecsarnok teljes befejezésének megkezdésével egy időben fontos szövetségest találtunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem személyében. Az Egyetemet egy közös fejlesztési javaslattal kerestük meg, Andor György és Péhl Gábor aktív közreműködésének és segítségének eredményeképpen a BME Sportközpontot egy könnyűszerkezetes mobil csarnokkal és jégpályával gazdagíthattuk. Így az Egyesület 2013 őszétől a Bogdánfy Ödön utcai sporttelepen talált otthonra.

A szakmai munkát a neves kanadai szakember Bob Leslie irányításával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel együttműködve végeztük. Vállalt célunk a Hockey Canada elveinek meghonosítása, elterjesztése. Kiváló és tapasztalt kanadai, finn és magyar edzőink mellett támaszkodunk a Testnevelési Egyetemen tanuló tehetséges fiatalok és a jégkorongsport meghatározó személyiségeinek szakmai felkészültségére is.

Új fejezet kezdődött nem csak a klub, de a magyar női jégkorong történetében is, amikor 5 év kihagyás után egyesületünk és a KMH Sport Kft. a 2012/13 szezonban ismét magyar csapatot nevezett az osztrák bázisú EWHL (Elite Women’s Hockey League) bajnokságába. A csapatot Gömöri Csabával, a női válogatottak akkori szövetségi kapitányával és Kolbenheyer Zsuzsával a magyar és nemzetközi jégkorong szövetségek elnökségi tagjával közösen hoztuk létre, a magyar női jégkorong legjobbjaiból.

Felnőtt amatőr csapatunk Bóta Gusztáv és Cziller Andrea vezetésével 2011 után ebben a szezonban is megnyerték a TAJB (Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság) versenysorozatát.

Egyesületünk neve: Kanadai Magyar Hokiklub
Székhelye H-1118 Budapest, Villányi út 97.
Jégpálya: H-1117 Bogdánfy Ödön utca 12.


Letölthető dokumentum: 20120605-072418_kmh_jatekos_bemutatkozo_ver001

Navigáció