Múlt és jövő

Hajrá Jégkorong – Hajrá Skorpiók!

“Sohasem az erősek, mindig a kitartóak műveltek nagy dolgokat” (Samuel Johnson 1709-1784)

A Skorpiók jégkorongcsapat 1998-óta létezik, jelenlegi formáját 2012-ben nyerte el, amikor a kanadai hokiiskola és a Hockey Canada mellett döntöttünk. A 1998-ban összeállt, a SONY PSX NHL 98-at valódi hokira cserélő Skandináv Skorpiók csapatának lelkes amatőr játékosai a ma is aktívan játszó, többszörös Magyar Bajnok KMH Budapest nevű csapatainak ősét alkották.

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

a 2014/15 szezon férfi másodosztály (OB III) Magyar Bajnok csapata a KMH Budapest

A Skandináv Skorpiók első ízben az 1998-as MAJL (Magyar Amatőr Jégkorong Liga) 15 csapatos bajnokságában lépett pályára – és a 15. helyen végzett. Első vezetőedzőjük Fekete “Czike” Albert volt.

Az utánpótlás nevelő egyesület 2012-es újraszervezésével elsődleges célul tűztük ki a gyermekek egészséges fejlődésének biztosítását, elsősorban a jégkorong által. Manapság a fiatalok egyre nagyobb számban a TV és számítógép előtt élik le napjaik jelentős részét, rosszabb esetben kamaszkorukra az alkoholban, drogokban keresik életük értelmét, vagy egyszerűen csak a közösséghez tartozás igénye hajtja őket rossz társaságba. Szülőkként ezért is tartjuk kiemelten fontosnak, hogy a fizikai kondíció és egészség megőrzése mellett fiataljainknak megtanítsuk a csapatszellem, a közös célokért való küzdés, és ezeknek az egyéni érdek fölé rendelésének örömét, de ugyanúgy a kudarcok feldolgozásának egészséges módját is. Az egyesület mai, végleges formáját 2012-ben nyerte el, amikor a korábbi alapokon a kanadai jégkorongiskola meghonosítását tűztük ki célul. Egyesületünk tucatnyi tagsága, vezetése társadalmi szerepvállalásként, díjazás nélkül végzi munkáját

Játékosaink számára egész évben biztosítjuk a rendszeres edzési lehetőséget. Szeretnénk minél több gyerekkel megszerettetni ezt a csodálatos – és látványos – sportot, amelyet nem csak űzni izgalmas, de nézni is rendkívül szórakoztató. Nem csak azokat a gyerekeket várjuk, akik versenyszerűen szeretnék űzni a jégkorongot, hanem azokat is, akiknek egyszerűen csak fontos a rendszeres mozgás, sportolás. Közhasznú egyesületként, de teljesen önfinanszírozó módon teremtjük meg a folyamatos minőségi munkához szükséges forrásokat. Ebben természetesen nagy segítségünkre van a látványcsapatsport támogatás rendszere. Közhasznú egyesület lévén támogatóink leírhatják adóalapjukból a támogatások összegét, valamint jogosultak vagyunk a látványcsapatsport támogatás rendszerében is forrásokat gyűjteni.

Egyesületünk eredményei az elmúlt szezonok során

2018/2019

Az elmúlt szezon kiemelkedő sikereket tartogatott egyesületünk számára. Elindítottuk férfi felnőtt csapatunkat az Erste Ligában, ahol a csapat teljesítménye alapján egy hellyel maradt le a rájátszásról.

2018/2019-es szezon Erste Liga mérkőzés

Női csapatunk viszont már ötödik szezonját töltötte Európa egyik legnívósabb bajnokságában az EWHL-ben, ahol idén első magyar csapatként nyerte meg a bajnokságot. Ezáltal a KMH Budapest csapata a második olyan klub lett (az EHV Sabres Wien csapata mellett), akik mind az EWHL mind pedig az EWHL Szuperkupa bajnoki címét is meg tudták szerezni. A lányok az európai jégkorong meghódítása mellett, a magyar bajnokságról sem feledkeztek meg, ahol mind az OB I-es bajnokság, illetve a Magyar Kupa bajnoki címét is megszerezték. Női felnőtt csapatunk mellett nagy hangsúlyt fektetünk a női utánpótlásra is, junior csapatunk az osztrák bázisú DEBL bajnokságban indult, ahol idén az ezüstérmet sikerült megnyerniük.

2018/2019 szezon EWHL bajnok csapata

Profi játékosaink mellett ki kell emelnünk amatőr csapatainkat, akik történelmet írtak a szezon során. Az MJSZ által rendezett összes amatőr bajnokságban arany érmet szereztek. OB II, OB III és OB IV/A csapataink vezetőedzője Bóta Guszti és csapatmenedzsere Balázsné Cziller Andrea, OB IV/B és OB IV/C csapataink vezetőedzője Vitárius Károly.

2018-2019 OB II bajnok

A Kanadai Magyar Hokiklub hetedik szezonjában az utánpótlás jelentős mértékben fejlődött. A kerületi óvodákkal való együttműködés révén az idei szezonban már 3 óvodából jártak korcsolyázni a gyerekek, akik heti két alkalommal vettek részt az oktatáson. A Skorpió XI program keretén belül 6 iskolából a hét minden napján jártak hozzánk az osztályok, hogy elsajátítsák a korcsolyázás alapjait.

A sikeres első négy év után tovább folytatjuk a Bárdos Általános Iskolával közös sporttagozatos osztályok indítását, immár az ötödik szezon fog elindulni az együttműködés keretein belül. Elsőtől negyedikig minden évfolyamban van jégkorong tagozatos osztályunk.

A 2018-19-es szezonban ismét minden korosztályban indítottunk csapatot. A legkisebbeknél immár 4. éve mind a három csoportban egy-egy csapattal neveztünk, és nagyon szép eredményeket értek el a gyerekek.

U10-es csapatunk a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is elindult az EMHL (Euro Mini Hokey Liga) tornákon: Bécsben, Pozsonyban, Újpesten, Székesfehérváron és hazai pályán a Tüskecsarnokban.

Az U16-os csapatunk Rusznyák Szilárd vezetésével a B szintű bajnokság helyosztó mérkőzési során 9 meccsből 7-et nyertek, ezzel a második helyen fejezték be a szezont. A következő szezonban az A csoportban való szereplés és a minél jobb eredmény elérése a cél.

Az U18-as korosztályos csapatunk a magyar bajnokság mellett idén 4. éve indult az osztrák bázisú EBJL bajnokságban, míg az U20-as csapatunk harmadik éve az EBYSL bajnokságban szerepel.

A szezon során férfi U25-ös csapatunkat a nemzetközi egyetemi bajnokságban, az EUHL-ben indultak, ahol több nemzet csapataival mérkőztek meg. A csapatból páran lehetőséget kaptak az Erste Liga csapatban való bemutatkozásra is, klubunk igyekszik minél több fiatal játékosnak megadni az esélyt a felnőtt első osztályban való szerepléshez.

2017/2018

Női felnőtt csapatunk első magyar csapatként megnyerte a nemzetközi EWHL Szuperkupát, emellett az EWHL bajnokságban bekerült a Final Four döntőbe, ahol a bronzérmet sikerült megnyerniük. Magyar bajnoki mérkőzéseken kiváló teljesítménnyel a női csapatunk elnyerte mind az OB I mind a Magyar Kupa első helyét.

Férfi felnőtt csapatunk ismét indult a Szlovák 2 ligában, ahol a 8. helyezést érték el, épphogy lemaradva a rájátszásról. A Szlovák bajnokság mellett csapatunk benevezett a nemzetközi EUHL egyetemi bajnokságba, ahol a 9. helyezést sikerült megszerezniük.

Európában másodikként, Magyarországon elsőként az egyesületünk kapta meg a National Hockey League RFL license jogát, mely engedélyezi a tengerentúli liga mezeinek és azok logóinak használatát. Március közepén megrendezett I. Tüske Kupa jóvoltából kaptuk meg ezt a kiváltságot, ahol a gyerekek (U10-U12-es korosztályok) NHL mezekben vonultak a pályára. Kizárólag ezen a tornasorozaton használhatjuk fel a nyolc csapat logóit, illetve a csapatneveit. Az amerikai szuperligás csapatok, amiknek termékeire megkaptuk a felhasználási jogot a következők: Chicago Blackhawks, Montreal Canadiens, Toronto Maple Leafs, Vegas Golden Knights, New York Rangers, Ottawa Senators, Calgary Flames, Tampa Bay Lightning

A gyerekeknek olyan élményt nyújtott, amit máshol nem kaphatnak meg. Voltak olyan kisgyerekek, akiknek ez volt az első nagy pályás tornájuk. Kifejezetten öröm volt számukra, hogy megtarthatták a mezeket. A torna után, az NHL-től is rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk. Jelezték felénk, hogy bíznak a további sikeres együttműködésben.

II. Tüskekupa 2018-2019

2016/2017

Női szakágunk egyik legsikeresebb szezonját mondhatta magáénak, hiszen a magyar OB I és OB II bajnoki cím mellett, az osztrák első osztályú DEBL bajnokság első helyét is megszerezték, első magyar csapatként. Emellett csapatunk indult az EWHL bajnokságban, ahol az előző szezonhoz hasonlóan a negyedik helyet sikerült megszerezniük.

A női szakág mellet férfi felnőtt csapatunkat is elindítottuk nemzetközi bajnokságban, így ők a a Szlovák 2 ligában indultak a 2016/2017-es szezon során, ahol éppen lemaradva a rájátszásról a 9. helyet szerezték meg.

Amatőr felnőtt csapatunk a szezon során indult a Magyar Jégkorong Szövetség által rendezett OB III bajnokságban, ahol sikerült megszerezniük a bajnoki címet!

2015/2016

Női felnőtt csapatunk a 2015/2016-os szezon során az addigi legjobb eredményét érte el az EWHL bajnokságban, ahol a lányok bejutottak a négyes döntőbe, ahol végül a negyedik helyezést sikerült megszerezniük. A szezon során csapatunk elindult az EWHL Szuperkupában, amely szintén egy nemzetközi női bajnokság, a lányok itt első szezonjukban szintén a negyedik helyezést szerezték meg.

  1. Méri Janka Emléktorna

A 2015/2016-os szezon lezárásaként rendezett II. nemzetközi női tornánkat a tragikus hirtelenséggel elhunyt Méri Janka emlékének szenteltük. A három napos eseményen több hazai és nemzetközi csapat is részt vett, ahol közösen ünnepelhettük a női jégkorongot. A rendezvényt a Tüskecsarnok és a Tüskesátor jegén bonyolítottuk le a részt vevő csapatokkal, akik a következők voltak: Kosice (szlovák), Krynica (lengyel), Zilina (szlovák), Vadmacskák, MAC, Angels, KMH, KMH II., Martin (szlovák)

2014/2015

A 2014/15 szezonban magasabb fokozatba kapcsoltunk női szakágunknál ahol, kanadai és amerikai játékosokkal erősítettük meg a csapatot, neves külföldi és magyar edzőkre bíztuk az irányítást. Hajszállal lemaradva a kisdöntőről az EWHL 5. helyén végeztünk, ezután a magyar OB I döntőjében két győzelemmel avattuk az új Tüskecsarnok első bajnokcsapatát.

2013/2014

Az eddigi TAJB bajnokság AHL-re (Amatőr Hoki Liga) változtatta nevét, ahol amatőr csapatunk a 3. helyet szerezte meg. Emellett először indultak a Magyar Jégkorongszövetség által szervezett OB IV-es bajnokságban, ahol rögtön bajnoki címmel mutatkozott be csapatunk.

2012/2013

A 2012-ben új fejezetet kezdtünk az egyesület életében, a XI. kerületi Tüskecsarnokban megnyitottuk Buda első versenysportra alkalmas jégpályáját. Ezen a bázison megkezdtük a XI. és XII. kerületben a jégkorong utánpótlás felépítését azzal a céllal, hogy egy meghatározó utánpótlás csapat kialakításával segítsük a jégkorongsport fejlődését.

A Tüskecsarnok teljes befejezésének megkezdésével egy időben fontos szövetségest találtunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem személyében. Az Egyetemet egy közös fejlesztési javaslattal kerestük meg, Andor György és Péhl Gábor aktív közreműködésének és segítségének eredményeképpen a BME Sportközpontot egy könnyűszerkezetes mobil csarnokkal és jégpályával gazdagíthattuk. Így az Egyesület 2013 őszétől a Bogdánfy Ödön utcai sporttelepen talált otthonra.

A szakmai munkát a neves kanadai szakember Bob Leslie irányításával, a Magyar Jégkorong Szövetséggel együttműködve végeztük. Vállalt célunk a Hockey Canada elveinek meghonosítása, elterjesztése. Kiváló és tapasztalt kanadai, finn és magyar edzőink mellett támaszkodunk a Testnevelési Egyetemen tanuló tehetséges fiatalok és a jégkorongsport meghatározó személyiségeinek szakmai felkészültségére is.

Új fejezet kezdődött nem csak a klub, de a magyar női jégkorong történetében is, amikor 5 év kihagyás után egyesületünk és a KMH Sport Kft. a 2012/13 szezonban ismét magyar csapatot nevezett az osztrák bázisú EWHL (Elite Women’s Hockey League) bajnokságába. A csapatot Gömöri Csabával, a női válogatottak akkori szövetségi kapitányával és Kolbenheyer Zsuzsával a magyar és nemzetközi jégkorong szövetségek elnökségi tagjával közösen hoztuk létre, a magyar női jégkorong legjobbjaiból.

Felnőtt amatőr csapatunk Bóta Gusztáv és Cziller Andrea vezetésével 2011 után ebben a szezonban is megnyerték a TAJB (Teljesen Amatőr Jégkorong Bajnokság) versenysorozatát.

Egyesületünk neve: Kanadai Magyar Hokiklub
Székhelye H-1118 Budapest, Villányi út 97.
Jégpálya: H-1117 Bogdánfy Ödön utca 12.


Letölthető dokumentum: 20120605-072418_kmh_jatekos_bemutatkozo_ver001

Navigáció