Hullámzó, de tanulságos szezont zárt U14-es korosztályunk

 

Az U12-es korosztályhoz hasonlóan az eggyel idősebbeknél is két csapatot indított egyesületünk. HKB Knights és HKB Warriors néven indultunk el a bajnokságban, a csapatokat pedig Francsics Bence és Ungár Rebeka fejlesztette a szezon során. Elsőként Bence véleményét kérdeztük:

 

Hogyan értékelnéd az U14-es Knights csapat idei szezonját?

Úgy gondolom egy nehéz szezonon van túl csapatunk, szinte minden hétvégén meccseztünk, több hétközbeni meccsünk is volt, a legtöbb játékosnak nagy szintlépés volt ez a tavalyi szezonhoz képest. Egy hullámvasúthoz tudnám hasonlítani ezt a szezont, voltunk fent, voltunk lent, voltak pozitív és negatív csalódások is.

 

A bajnokságot végül a 11. helyen zártátok, ez mennyire volt összhangban a szezon elején kitűzött célokkal?

A szezon elején nem feltétlenül állítottunk célt a játékosok elé, saját maguknak határozták meg azt. Az én személyes elvárásom a top 10 volt.

 

Miben sikerült a legtöbbet előrelépni az évad során? Mi az, amire a jövőben még nagyobb figyelmet kell fordítani?

Az egyéni képességek fejlesztésében nagyot léptünk előre, ez köszönhető volt a reggeli skill edzéseknek, viszont amiben jövőre is sokat kell még fejlődnünk az a csapatjáték és a különböző egyéni-és csapat taktikai elemek elsajátítása.

 

Mi volt a szezon legemlékezetesebb pillanata számodra?

Számomra a szezon legemlékezetesebb pillanata talán a Vasas elleni kvalifikációs mérkőzés volt, ahol 0-0-ás döntetlent tudtunk játszani, utolsó kvalifikációs kör volt, ahol még mindenki versenyben volt a legjobb nyolc közé jutáshoz és ezt a mi játékosaink is tudták, így minden egyes pontra szükségünk volt.

 

Hogyan tervezitek a nyári felkészülést a következő szezonra?

Április közepén megtörtén a korosztályváltás és azóta heti szinten négy szárazedzéssel készülünk. Emellett négy csoportban mindenkinek van külön lövő és ütőkezelés foglalkozása is, több felmérést is csináltunk a játékosokkal.

 

Hullámzónak. Mind a játékosok, mind a csapat egységesen tekintve vegyes teljesítményt nyújtottak, amit az eredmények világosan mutattak is. Sokat beszéltünk erről a szezon közben, hogy főleg ebben a korosztályban nem várható el a folyamatos magas, de legalábbis elvárható szint, érzékeny és kényes korosztály a (kis)kamaszok életkora, törődést, odafigyelést igényel. Ugyanakkor mégiscsak elsődleges cél a fejlődés, amit csak a határok feszegetésével lehet elérni, így ezt az ingadozást szerettük volna minimalizálni, amennyire csak lehet. Ebben bőven lesz még mit fejlődni a későbbiekben.

 

Mik voltak a szezon eleji célkitűzések és ezeket mennyire sikerült megvalósítani?

Mivel augusztusban kerültem a csapathoz, a fő célom az volt, hogy megismerjem a játékosokat mind a jégen, mind azon kívül. Emellett ki akartam tapasztalni, milyen az U14-esekkel dolgozni, mit lehet tőlük elvárni, mit szükséges tanítani. Francsics Bence ebben teljes mértékben segítségemre volt, türelemmel és készségesen vezetett be a részletekbe, a közös munkába, ami szerintem a lehető leggördülékenyebben működött.

 

Mennyire segítette a két csapat megléte a játékosok közötti versenyhelyzet kialakítását?

A versenyhelyzet egy nagyon érdekes jelenség. A két csapat között elég nagy volt a különbség játékszint tekintetében, három játékos volt csak, akik a teljesítményüktől függően alkalmanként befértek a Knights mérkőzéskeretébe. A Warriors csapaton belül sok játékos szerepelt, őket lehetőséghez mérten igyekeztünk nagyjából egyformán nevezni, de azért nem mindenki fektette bele azt a munkát vagy fókuszált eléggé a fejlődésre, hogy ezt kifejezetten kiérdemelje. Mindazonáltal azért úgy érzem, motiválta őket ez a kis belső verseny, többen is felkerestek szezon közben, hogy az egyéni fejlődésükről beszéljünk és szerencsére számos játékosról elmondható, hogy több szempontból is lépett előre.

 

Milyen tanulságokat tudtatok levonni a szezon végeztével?

Leginkább azt, hogy kölyökben már azért rálátást kapunk, nagyjából kinek hol a maximuma a hokiban. Benne van-e a kornak megfelelő minőségű és sebességű fejlődés, vagy ez a folyamat kicsit belassul és nem biztos, hogy tudja tartani a lépést. Természetesen senkit nem írunk le előre, úgy gondolom, mindenkinek megadjuk az esélyt, akár ha csak az aktuálisan zajló intenzív száraz felkészülésről beszélünk. Kíváncsian várom, ez például kinek mire lesz elég és augusztusban milyen állapotban tudják a játékosok megkezdeni az edzőtábort.

Navigáció