Mi is az E-sport?

Az E-sport vagy elektronikus sport résztvevői hivatásos módon, versenyszerűen tevékenykednek különböző videójátékokkal. Több különálló, virtuális sport tartozik ide. Két fő csoportja az egyéni és a csapat játékok.

Az E-sport a másodvirágzását éli. Az első hulláma a 90-es években a Quake és a hozzá hasonló játékok voltak. Azonban ekkor még nem létezett elégséges technikai háttér: nem volt megfelelő internet, vagy épp hiányzott a kellően erős számítógép.

A 2010-es években a második hullámban immár kellő technikai háttérrel ismét egyre szélesebb körben vált népszerűvé Európától kezdve, Az egész világon jelentős iparággá nőte ki magát ez a sport, ami jelentős tagjává vált a szórakoztató iparnak is. Ázsiában például több tízezres közönséget vonzanak be az egyed videójátékok, ahol az e-sportolók csapatokba szerveződve küzdenek meg egymással. Egy-egy ilyen versenyre a nézők tízezrei kíváncsiak élőben, miközben a világ más tájairól – akár milliós nagyságrendben – követik online csatornákon az adott eseményt.

A korai időszakban az volt a jellemző, hogy egy összeszokott csapat felkutatta a multigaming csoportokat, (olyan egyesületek, akik több játékban is érdekeltek) és az ő nevük alatt játszottak, mára ez teljesen megváltozott. 2017-re az e-sport közösség több, mint 380 millió sportolót jegyzett, így mára már a klubok kezdték el vadászni a leginkább harmonizáló e-sportolókat, csapatokat az eredményesség céljából.

Az NBA volt az első profi liga, amely megállapodott a NBA e-sporttal, és közösen létrehozták az NBA 2K ligát.

A játékosoknak komoly szellemi megterhelést jelent egy-egy mérkőzés, de fizikailag is a toppon kell lenniük. Játéktól függően akár több órán keresztül is fent kell tartaniuk a feszült figyelemet.

Leghíresebb játékok: NHL, FIFA, Formula-1, Forza, Playerunknown’s Battlegrounds, League of Legends, stb.

 

(Fotó: PC Guru)

Navigáció