Jens Brändström-öt kérdeztük

Interjúsorozatunk első részében U21-es csapatunk vezetőedzőjét, Jens Brändström-öt ismerhetitek meg közelebbről. Korábban megjelent róla egy svéd cikk is, amit ITT olvashattok. Mi is feltettünk Neki pár kérdést.

  1. Emlékszel, mikor és miért kezdtél egy jégkorongozni?

6 vagy 7 éves lehettem, amikor elkezdtem játszani. A velem egy idős srácok mind elkezdtek focizni vagy hokizni, és nem akartam kimaradni. De az első naptól fogva, hogy jégre léptem imádtam játszani és 32 éve megállás nélkül foglalkozom vele, mint játékos és edző.

  1. Mi hozott Magyarországra egyenesen Svédországból.

Nagyon sok különböző szintű bajnokságban edzősködtem kint Svédországban. Tavaly például Divízió 1-ben, ami egy nagyon jó szint a profi hokiban. De azt éreztem, hogy szeretnék új tapasztalatokat gyűjteni, másik országban edzősködni. Ezért amikor megkeresett a klub, hogy szeretnének edzőjüknek. egy percet sem gondolkodtam, tudtam, hogy ez az én lehetőségem. Szeretem Budapestet, a klub már elsőre szimpatikus volt, valamint nagyon tetszik, hogy a magyarok milyen sokat tesznek a sport fejlesztéséért.

  1. Egyedül jöttél, vagy hoztál magaddal valakit?

A feleségemmel, Malin-nal költöztünk ide, akinek már szintén van itt munkája. Ő is nagyon szereti a várost és élvezi, hogy ő is új tapasztalatokkal gazdagodhat.

  1. Volt valamilyen furcsa magyar szokás, étel vagy bármi más, amit nem értettél eleinte?

Nem nagyon ettem még olyan dolgot itt, amit kifejezetten nem szerettem volna, talán még több dolgot ki kellen próbálnom, hogy biztosra menjek. Szeretem a lángost, a gulyást, ha ételről van szó. Illetve azt is nagyon szeretem, hogy a magyarok milyen tiszteletteljes módon köszöntik egymást minden alkalommal, amikor találkoznak. Svédországban, akkor rázol kezet valakivel, amikor először találkoztok, de akiket már ismersz korábbról, nekik csak odaköszönsz.

  1. Mi a legnagyobb különbség szerinted a svéd hoki és a magyar hoki között?

Lefőképp a tradíciót mondanám valamint a taktikát. Láttam fiatalabb csapatokat edzeni itt, és hasonló ahhoz, ahogy Svédországban edzenek. Az idősebb csapatoknál jön ki jobban a különbség, mert a svédek talán nagyobb hangsúlyt fektetnek a konronggal és a korong nélküli játéra is. Természetesen nálunk régre nyúló hagyománya van a hokinak, ami hatalmas előnyt jelent a képzésben is. De nagyon örülök, hogy Magyarországon mennyire támogatják a fiatalabb játékosokat és a képzésüket, ami azt gondolom hosszú távon nagyon kifizetődő lesz.

  1. Hogy látod, mi a legnagyobb feladatod a csapatnál?

Azt emelném, ki, hogy szeretném megtanítani a fiatalabbakat arra, mi kell ahhoz, hogy profi jégkorongozók legyenek, hogyan hozzanak ki magukból mindent taktikákkal, a képességeikkel, felkészüléssel és magas elvárásokkal magukkal szemben. A legtöbb játékosnak azt gondolom, tudok segíteni, hogy lehetősége adódjon bekerülni az ERSTE Liga csapatba vagy magasabb szintre. A szezon alatt remélem sok U21 játékos meg tudja nekem mutatni, hogy elég felkészültek, hogy az EUHL-ben versenyezhessenek.

Navigáció