Zöld Korong kampány Klubunknál

Bizonyára hallottatok már a nemzetközi jégkorong szövetség, az IIHF Green Puck nevű kampányáról. Klubunk teljes mellszélességgel kiáll a kampány mellett és maximális mértékben elhatárolódik a drogok és tiltott teljesítményfokozó szerek használatától.

Ennek keretében szúrópróba szerűen drogtesztet csináltattunk két női játékosunkkal, akik az EWHL csapatunkon kívül a felnőtt női  U25 válogatott keretének is oszlopos tagjai. Dabasi Réka és Tóth Enikő bátran vállalták a tesztet, melynek levezénylésében női csapatunk csapatvezetője Albert Anna segédkezett. Anna amúgy okleveles ápolónak tanul a Semmelweis Egyetemen, valamint sport- és gyógymasszőri végzettséggel is rendelkezik, így maximálisan segíteni tudja női játékosaink felkészülését és mérkőzés utáni regenerációját.

Annát kérdeztük, hogyan is zajlott pontosan a teszt és milyen eredményt hozott:

” A teszt, amit a lányok csináltak igen kis mennyiségű nyálból képes kimutatni a különböző kábítószereket.  Nagy előnye, hogy a mérés általában öt-tíz percen belül befejeződik. Ezzel az eljárással nemcsak rövid idő alatt, de a korábbiakhoz képest olcsón is kideríthető, fogyasztott-e a vizsgált személy valamilyen kábítószert. A nyálmintát a szájüregből steril csövecske szívja ki, amely elszíneződik, ha a benne lévő nyál már elégséges a méréshez. A csövecske kerül be a mérőműszerbe, amely perceken belül eredményt ad.
Természetesen mindkét játékos, Réka és Enikő esetében is negatív eredményt hozott a teszt. Ők voltak az első két játékos, akin a tesztet elvégeztük, de a többiek is sorra fognak kerülni. Nagyon fontos, hogy minden abúzust kiszűrjünk, ezzel is felhívjuk a figyelmet a drogok egészségkárósító hatására.

Úgy gondolom, hogy a KMH női csapatának játékosai egytől-egyig elvetik az ilyen jellegű szerek használatát, nemcsak az egészségkárosító hatás miatt, hanem mert -többek között – a sport etikai részével sem összeegyeztethető. Nem is beszélve arról, hogy játékosaink példát mutatnak a felnövekvő generációnak, ami teljes mértékben kizárja, hogy drogokhoz nyúljanak! Továbbá játékosaink teljes mértékben tisztában vannak azzal, hogy a teljesítményük rovására menne, ha tiltott szereket használnának.”

 

Az IIHF Green Puck kampályának videóját ezen a linken nézhetitek meg:

 

 

 

 

Navigáció