Jari Risku az új vezetőedző a KMH női csapatánál!

Nagy változással kezdjük a szezont a KMH felnőtt női csapatánál, az osztrák bázisú EWHL bajnokságban tavaly bronzérmet szerző csapatunk egy új vezetőedzővel vág neki a 2018/2019-es szezonban. Jari Risku újdonsült finn vezetőedzőnk, Finnországban már bizonyított játékosként és edzőként is. Vele készített interjúnk során beszélgettünk az eddigi elért eredményeiről és a jövőbeni terveiről.

 

KMH: Mikor kezdtél el jégkorongozni?

Jari Risku: 8-9 éves lehettem, amikor először jégkorongozni kezdtem a Helsingin Jokerit csapatánál, összesen 13 évet töltöttem itt, mint játékos. 1983-84-es szezonban volt szerencsém bekerülni az U18-as Finn válogatot keretébe, ahol képviselhettem országomat. Majd 2 évig a Finn profi ligában, illetve 2 évet a Divízió I-es bajnokságban is szerepeltem egyesületemmel, majd 22 éves koromban abba hagytam a profi jégkorongot.

KMH: Mikor tértél vissza a jégkoronghoz?

J.R.: 12 év után csatlakoztam vissza a hoki életbe, a Viikingit csapata éppen vezetőedzőt keresett, és egy kedves barátom ajánlására adtam be jelentkezésémet majd szavaztak nekem bizalmat. Valószínűleg a múltam segíthetett ebben, hiszen ekkor még nem volt edzői tapasztalatom. Tudtam, komoly munkát kell végeznem, és rengeteget tanulnom ahhoz, nehogy csalódást okozzak a csapatomnak. Ekkor realizáltam ez egy folyamatos kihívást rejtegető szakma, állandó tanulás mellett lehet csak érvényesülni a sportéletben. Nagyon gyorsan fejlődik a sport világa és ezzel lépést kell tartani, amellett hogy a játékosokkal is meg kell találni a közös hangot és csapatot építeni a szezonok alatt.

KMH: Kikkel foglalkoztál a csapatnál?

J.R.: Hosszú 9 évet töltöttem a Viikingit csapatánál, ahol hozzám tartozott az összes fiú csapat, illetve egy középiskolával való együttműködés keretén belül reggelente sport, főként jégkorong specifikus órákat tartottunk kollegáimmal. Ez idő alatt a 2007/2008-as szezonban az Espoo Women klubjánál is segítettem, akikkel abban az idényben meg is nyertük a nemzeti bajnokságot. A 2008/2009-es szezon új kihívásokat hozott számomra, a csapatom mellett a FIHA-nál (Finnish Ice Hockey Association) finn a U18-as válogatottnál lettem segédedző, majd 2 szezont követően vezetőedző. Ezt követően lezárult egy korszak, 2008/2009-es szezont követően csapatot váltottam.

KMH: Mi történt ezt követően?

J.R.: Egy nagyon izgalmas projekt keretén belül a Kuortane-i Olimpiai sportközponttal, kiválasztottuk az ország legjobb középiskolás jégkorongozó lányait, akikkel beköltöztünk és elkezdtük a komoly munkát. Az ide beköltözőknek semmi mással nem kellett foglalkozniuk csak a tanulmányaikkal, illetve az edzésekkel, az iskola évet itt töltötték, ahol a különféle csarnokok és edzés helyszínek 300 méteres távolságon belül megtalálhatóak voltak, úgyszintén a kollégiumok is. Ők igazán a jégkorong sport elkötelezetjei. Legjobb évünkben bronzérmet sikerült nyernünk a felnőtt top ligában, a 16 éves játékosainkkal. Mellettük természetesen tovább vittem az U18-as válogatottat már mint vezetőedző, illetve csatlakoztam a felnőtt válogatott mellé mint segédedző. Izgalmas évek állnak mögöttünk, lassan már 19 éve tértem vissza a jégkoronghoz, és még most is tanulok rengeteget, amellet hogy úgy érzem sikerült egy saját stílust kialakítanom.

KMH: Melyik eredményeket emelnéd ki, mint edző az elmúlt időszakból?

J.R.: Mindenképp megemlíteném a 2010-es vancouver-i olimpiai bronzérmünket, illetve a rá következő évben nyert világbajnoki bronzérmünket, óriási élmény volt számomra is és a csapat számára is. Emellett, ahogy már említettem top ligás bajnoki címet az Espoo Bluessal, de ide sorolnám a Kuortane-i csapattal nyert bornzérmet is.

KMH: Ezek után, hogy hogy a KMH mellett döntöttél?

J.R.: Ahogy láthatod szeretek hosszabb távra tervezni, és mindig keresem az új kihívásokat, úgy gondoltam ideje valami teljesen mást kipróbálni és egy új országban érvényesülni. Mindig is szerettem volna más kultúrát is megtapasztalni. Májusban voltam már itt egy gyors látogatóban, és lenyűgözött a csapat hozzáállása, a létesítmények illetve a légkör, ekkor már biztos voltam, hogy ez lesz a megfelelő hely számomra.

KMH: Milyen a benyomásod az első hét után?

J.R.: Tehetséges játékosokkal dolgozhatok és profi stáb áll a csapat mögött, így tényleg színvonalas munkát végezhetünk együtt. A lányok kedvesen fogadtak, és látom rajtuk az akarni vágyást, egy izgalmas szezon vár ránk.

KMH: Milyen célokat fogalmaztál meg a KMH csapatával?

J.R.: Amint már említettem, hosszú távra tervezek, ezért egy erős ütős csapatot szeretnék felépíteni. Fontos az egyéni fejlesztés több szempontból is, de főként technikailag, mellette pedig a csapat kohézión is dolgozni fogunk. Szerencsére a stáb többi tagja is hasonló tervekkel áll a csapat mellett, úgyhogy várom már a közös szezont.

 

A további szakmai stábot Szilágyi Levente segédedző, Dr. Benczenleitner Ottó erőnléti edző és Albert Anna, a csapat masszőr alkotják. A lányok nagyon jó kezekben vannak és minden eszköz a rendelkezésükre áll ahhoz, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsanak a szezon során. Mi már nagyon várjuk, hogy beinduljon a gépezet!

Hajrá KMH!

Navigáció